Generalni konzulat RS Muenchen /Novice /
13.05.2011  

Kulturno-promocijska prireditev v Münchnu ob 20. obletnici slovenske osamosvojitve, München, 12.05.2011

Generalni konzulat RS v Münchnu je v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo, katere predstavništvo za Nemčijo je v Münchnu, 12.5.2011 obeležil 20. obletnico slovenske osamosvojitve. Promocijsko-kulturna prireditev je potekala v osrednji dvorani Bavarske državne knjižnice. Kraj prireditve je bil izbran z namenom, da spomnimo na tradicionalno povezanost slovenskega in južno-nemškega prostora. V bližnjem Freisingu so namreč nastali najstarejši ohranjeni zapisi slovenskega jezika, Brižinski spomeniki, ki jih Bavarska državna knjižnica tudi hrani. Posebej za omenjeno prireditev je bil razstavljen faksimile teh dokumentov ter originali nekaterih del Primoža Trubarja, original Valvazorjeve Slave Vojvodine Kranjske in še več drugih redkih in za Slovence relevantnih knjižnih izdaj.

 

 

                            

 

 

Slovesnosti se je udeležilo okoli 180 gostov. Bavarsko vlado je zastopal namestnik ministrice za delo in socialne zadeve, ki je imel tudi nagovor. Prišlo je več poslancev deželnega zbora, ministrstva so bila zastopana na visoki strokovni ravni. Navzoči so bili predstavniki nemškega turizma, medijev, slovenskega in nemškega gospodarstva, pobratenih mest, slovenskih društev ter predstavniki konzularnega zbora.                                                                                

 

 

                                      

 

 

                                      

 

 

Pogostitev je odlično izvedlo gostinstvo Jezeršek, prijeten glasbeni okvir je zagotovila slovenska Etno-Blue skupina Godba vertikale. Večer sta finančno podprli podjetji Sava Trade in Infotehna. Slovenska turistična organizacija je pripravila odlično informativno gradivo, ki so ga obiskovalci dobro sprejeli, razstavljena pa so bila tudi najboljša dela iz serije Pictures of Slovenia.