Generalni konzulat RS Muenchen /Novice /
27.06.2019  

Počastitev dneva državnosti Republike Slovenije, Grad Blutenburg v Münchnu, 25. junij 2019

Vabilu generalne konzulke Dragice Urtelj so sledili številni izpostavljeni predstavniki slovenske skupnosti na Bavarskem in Baden-Württembergu, prijatelji Slovenije in promotorji slovensko-bavarskega sodelovanja. Bavarsko deželno vlado je zastopal namestnik predsednice vlade za Zgornjo Bavarsko, gospod Walter Jonas. V gradu domuje Mednarodna mladinska knjižnica, ki letos obeležuje 70 letnico obstoja. Med gosti je bila tudi njena direktorica, gospa dr. Christiane Raabe. Ponosni smo, da bomo lahko 20. septembra 2019 v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo sooblikovali Mednarodni festival v počastitev 70 letnice te pomembne institucije. Pomembno vlogo v pospeševanju slovensko-bavarskega sodelovanja imajo partnerska mesta. Nadžupan Freisinga, gospod Tobias Eschenbacher je izpostavil, da segajo korenine danes izjemno intenzivnega partnerstva s Škofjo Loko še v čas pred vzpostavitvijo Svobodne države Bavarske, ki je 2018 praznovala 100 letnico. Veseli smo bili, da je počastitvi prisostvoval veleposlanik Republike Slovenije v Zvezni republiki Nemčiji, gospod mag. Franc But. Odlično sodelovanje obrtnih zbornic je s svojo prisotnostjo podčrtal predsednik Obrtne zbornice za München in Zgornjo Bavarsko, gospod Franz Xaver Peteranderl. Stalna mešana slovensko-bavarska komisija nudi zelo dober institucionalni okvir za slovensko-bavarsko sodelovanje na številnih področjih; veseli smo bili, da so se počastitve udeležili številni člani bavarske delegacije na čelu s sopredsedujočim komisije gospod Klausom Ulrichom. Z udeležbo nas je počastil tudi generalni direktor za EU in mednarodno sodelovanje v Bavarski deželni pisarni. gospod Michael Hinterdobler. Veseli smo bili številnega odziva članov münchenskega konzularnega zbora.

Izjemna glasbena gosta, gospo Darjo Švajger, eno najboljših in največkrat nagrajenih slovenskih pevk zabavne glasbe, ki je Slovenijo kar dvakrat zastopala na Evroviziji in komponista, prof. Jako Puciharja nam je zagotovil direktor Slovenskega kulturnega centra Berlin, gospod mag. Gregor Jagodič. Darja Švajger in Jaka Pucihar sta navdušila z interpretacijo slovenskih zimzelenih popevk. Izostala ni niti ljudska pesem; interpretacija Vsi so venci vejli je bila izjemna.

Generalna konzulka Dragica Urtelj je v nagovor vključila nekaj zanimivih pokazateljev sprememb 1991-2019, ki jih je ob slovenskem prazniku pripravil Statistični urad Republike Slovenije. Zgovorni podatki, npr. koliko časa smo za nakup določene dobrine ali storitve morali delati v 1991 in koliko v 2018, so bili dobra iztočnica za pogovore na sprejemu, ki smo ga zaradi izjemnega vremena pomaknili na notranje dvorišče gradu.

Tudi pri oblikovanju kulinarične note smo uspeli najti bavarsko-slovensko navezo: kuhar grajskega gostinca, Schlossschänke Blutenburg ima slovenske korenine. Za to priložnost je pripravil izbor slovenskih jedi po bavarskem okusu. Manjkala ni niti prvovrstna slovenska vinska kapljica.

Generalna konzulka Dragica Urtelj je izpostavila slovensko živeto skrb za neokrnjeno naravo, ki jo potrjujejo tudi naslednji podatki. Vsak dvestoti prebivalec Slovenije je čebelar. Za več deset tisoč Slovencev je čebelarstvo način življenja z dolgo tradicijo. Kranjska sivka je del slovenske narodne identitete. Na predlog in pobudo slovenskih čebelarjev je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov v mesecu decembru 2017 razglasila 20. maj za svetovni dan čebel.

Iz tega črpa tudi slovenska turistična ponudba. Gosti lahko najbolj začutijo Slovenijo prek domačinov, ki ponujajo pristne, lokalne okuse in tako nudijo neokrnjena doživetja. Vse to Slovenski turistični organizaciji, direktorica njenega predstavništva v Münchnu, Rebeka Kumer Bizjak je sooblikovala počastitev, omogoča razvijanje produktov višje dodane vrednosti, razvoj 5* doživetij, butične, posebne zgodbe.

Izjemna glasbena gosta sta predstavljala najboljšo pokušino bogate slovenske kulturne-turistične ponudbe.