Generalni konzulat RS Muenchen /Novice /
24.07.2014  

LOKALNE VOLITVE 2014 - Redne volitve v občinske svete in redne volitve županov

Dajanje podpore kandidaturi za župana in listi kandidatov za člane občinskih svetov

V Uradnem listu Republike Slovenije, št. 47/2014 z dne 24.6.2014 je bil objavljen akt o razpisu rednih volitev v občinske svete in rednih volitev županov. Splošno glasovanje na vseh voliščih v državi, bo potekalo v nedeljo, dne 5. oktobra 2014.

Slovenski državljani s stalnim  prebivališčem v Republiki Sloveniji lahko od 21.7.2014 do vključno 10.9.2014 dajo podporo kandidaturi za župana in/ali listi kandidatov za člane občinskega sveta ali člane občinskega sveta – predstavnike italijanske in madžarske narodne skupnosti ali romske skupnosti.

Volivci s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki se začasno nahajajo v Nemčiji (zdomci), lahko podpis na obrazcu podpore kandidatom potrdijo tudi na Generalnem konzulatu RS v Münchnu.

Volivec da svojo podporo s podpisom na predpisanih obrazcih Državne volilne komisije, ki so dosegljivi na njihovi spletni strani (www.dvk.gov.si).

Volivec lahko da svojo podporo s podpisom na predpisanem obrazcu samo enkrat (to pomeni enkrat za župana, enkrat za člana občinskega sveta in enkrat za člana občinskega sveta – predstavnike italijanske in madžarske narodne skupnosti ali romske skupnosti).

Volivec tako izpolnjen in potrjen obrazec podpore sam pošlje kandidatu oz. njegovemu predstavniku.

 

Hkrati sporočamo, da Generalni konzulat RS v Münchnu ne bo izvajal lokalnih volitev, saj slovenski državljani s stalnim prebivališčem v tujini (izseljenci) ne volijo županov, predstavnikov članov občinskih svetov ali predstavnikov članov občinskih svetov italijanske in madžarske narodnosti ali romske skupnosti.