Generalni konzulat RS Muenchen /Novice /
09.01.2015  

Minister Erjavec na posvetu v Državnem svetu o vlogi gospodarske diplomacije pri zaščiti in uveljavljanju interesov slovenskega gospodarstva

 

V svojem uvodnem nagovoru je poudaril, da se odločitev za izvajanje aktivnosti gospodarske diplomacije potrjuje kot pravilno zastavljena prioriteta Ministrstva za zunanje zadeve. "Vse bolj se utrjuje zavedanje, da slovensko gospodarstvo, ki je izrazito izvozno usmerjeno, potrebuje tovrstno pomoč in podporo", je ocenil minister Erjavec. Da je slovenska diplomacija že uspešna, potrjujejo številni predstavniki slovenskega gospodarstva, s katerimi sodelujemo, vsekakor pa obstaja še veliko možnosti za nadgradnjo obstoječega delovanja. Svoje delo mora opraviti tudi slovensko gospodarstvo, saj diplomacija ne more in ne sme prevzeti njegovih osnovnih nalog.


"V tem pogledu so tovrstni posveti, kakršen je današnji v Državnem svetu, zelo koristni in lahko konstruktivno prispevajo k možnostim še boljšega sodelovanja", je menil minister Erjavec.


Slovenska gospodarska diplomacija seveda ni zgolj projekt zunanjega ministrstva, temveč gre za bistveno širši kontekst sodelovanja. "Tudi zato smo se na 19. Posvetu slovenske diplomacije, ki se je včeraj zaključilo na Brdu pri Kranju odločili, da nanj povabimo ministre s področij gospodarstva, infrastrukture, znanosti, kulture ter sodelovanja s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter predstavnike drugih ključnih inštitucij ter gospodarstva, ki lahko in morajo sodelovati v procesu podpore slovenskemu gospodarstvu in uveljavljanju njegovih prioritet tudi v tujini", je poudaril minister Erjavec.

 

Minister Erjavec je tudi izrazil zadovoljstvo nad dogovorom z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom, da bosta oživila Strateški svet za gospodarsko sodelovanje in internacionalizacijo, ki je v preteklosti že ponudil primeren okvir za sodelovanje vseh pristojnih akterjev s področja gospodarske diplomacije.