Generalni konzulat RS Muenchen /Novice /
24.06.2016  

Petindvajsetletna zgodba, ki še nima konca


Petindvajset let je ravno pravšnje obdobje, ko se lahko tako država kot tudi posamezniki ozremo nazaj in ocenimo, kaj vse se je spremenilo, izboljšalo ali pa ostalo enako. Na prehojeno pot lahko vsekakor gledamo s ponosom. Slovenija je po 25 letih ter vmesnih izzivih in prelomnicah zrela, samozavestna, prodorna, kreativna, inovativna. Ker smo taki njeni ljudje.

   

Ali veste …

… da je država v zadnjih 25 letih poskrbela, da vam z njo ni več treba poslovati samo »peš«, temveč so vam sodobne e-storitve na voljo kar iz domačega naslanjača?
…  da je postopek ustanovitve podjetja leta 1991 trajal 3–6 mesecev, danes pa traja en dan za s. p. in nekaj dni za enostavni d. o. o. ?
… da je leta 1991 BDP na prebivalca znašal dobrih 5.000 evrov, leta 2015 pa je presegel 18.000 evrov?

  

Take in podobne primere je Urad Vlade RS za komuniciranje s pomočjo resornih ministrstev zbral v spletni publikaciji Petindvajsetletna zgodba. V publikaciji boste na več kot 40 straneh našli poenostavljen potek razvoja na različnih področjih delovanja države (finance, gospodarstvo, zunanja politika, socialne zadeve, zdravstvo, kultura …).

  
Dosežke včasih kar preveč radi spregledamo ali pa se nam zdijo samoumevni. Želeli smo opozoriti predvsem dobre plati družbe, v kateri živimo in področja, ki so dobro urejena – celo tako, da smo lahko vzor drugim razvitim državam, ob tem pa seveda nismo zamolčali niti tistega, kar je še treba urediti.

  

Ali veste …

… da imamo v Sloveniji že 25 let enega najboljših sistemov dopustov in nadomestil ob rojstvu otroka?
… da se je pričakovano trajanje življenja od leta 1991 do danes podaljšalo za več kot šest let?
… da smo leta 1991 beležili 350.000 obiskovalcev gledališč, leta 2014 pa se je njihovo število 2014 podvojilo na 745.400?

  

Slovenska in angleška različica publikacije sta na voljo na tematskem spletnem mestu www.slovenija25.si (angleški del na www.slovenia25.si), s katerim želimo vsebine in dogodke prazničnega leta približati čim širšemu krogu ljudi, saj spletno mesto poleg kronoloških in zgodovinskih podatkov o Sloveniji, nagovorov slovenskega političnega vrha ter koledarja različnih dogodkov, ponuja tudi obilico interaktivnih vsebin.

  

Slovenski primerek brošure je na voljo na spletni strani.

Angleški prevod je na voljo na spletni strani.