Generalni konzulat RS Muenchen /Novice /
14.05.2018  

Slovenska stojnica na vrtnem sejmu v Freisingu v znamenju Svetovnega dneva čebel

Slovenija se v tem koncu tedna uspešno predstavila na vrtnarskem sejmu v bavarskem mestu Freising.

Pomlad je čas, ko se po Evropi začno pojavljati vrtnarski sejmi. Med najbolj uglednimi je sejem, ki ga že 22 let pripravljajo v Freisingu. Letos se ga je udeležilo preko 120 vrtnarij in drugih ponudnikov vsega, kar je povezanega s hortikulturo, iz več evropskih dežel.

Sejem je nastal na pobudo krajinske arhitektke Anite Fischer, ki je na letošnjem sejmu namenila osrednjo vlogo Sloveniji, njenemu rastlinskemu bogastvu in vrtovom, ki jih oblikujejo slovenski krajinarji. V sodelovanju s Stanetom Sušnikom, izdajateljem revije Zeleni raj, je izbrala strokovnjake, ki obiskovalcem sejma na predavanjih predstavljajo teme iz svoje stroke.

Borut Benedejčič je znan oblikovalec vrtov s Krasa, ki je dosegel mednarodni uspeh s postavitvijo treh nagrajenih vrtov na vrtnarskih razstavah v Londonu. Prav ti vrtovi so bili tema njegovega predavanja. O vrtovih in rastlinah kot poklicni dejavnosti sta govorila Gorazd in Ignac Mauer, ki tudi sicer že več let svoje sadike ponujata na tem sejmu. Matjaž Mastnak, strokovnjak za vrtnice iz Arboretuma Volčji Potok, je nanizal številne zanimive zgodbe s področja gojenja vrtnic v Srednji Evropi. Nedeljski termin je bil namenjen botanikoma Blanki Ravnjak in Jožetu Bavconu iz Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, ki sta z besedami in fotografijami približala bogastvo slovenskih cvetočih travnikov strokovno zainteresiranemu občinstvu sejma.

Slovenska stojnica je bila posvečena bližnjemu prvemu Svetovnemu dnevu čebel. Generalni konzulat Republike Slovenije v Münchnu jo je sooblikoval s Škofjo Loko, partnersko občino Freisinga, in Folklorno skupino Lipa München. Stojnica je po zaslugi Čebelarskega društva Škofja Loka prejela nagrado za najboljšo predstavitev. Partnerska Rotary kluba Škofja Loka in München-Flughafen sta s slovensko potico zbirala sredstva v dobrodelne namene.

Na odprtju sejma je nastopil oktet saksofonistov Saxfam iz Konzervatorija za glasbo in balet iz Ljubljane, ki je navdušil s svojim programom. Z nagovorom je generalna konzulka Dragica Urtelj prisotne od odprtju opozorila na številne slovenske naravne lepote in hkrati predstavila štiri predavatelje.

 

Hvala Aniti Fischer in mestu Freising za pozornost, ki jo je bila deležna Slovenija in njene rastlinske lepote.