Generalni konzulat RS Muenchen /Novice /
30.07.2021  

S 1. avgustom 2021 velja splošna obveznost negativnega testa za vse potnike, ki vstopajo v Nemčijo

Nemčija s 1. avgustom 2021 uvaja splošno obveznost negativnega testa za vse potnike, ki se vračajo v Nemčijo. V skladu z njo velja splošna obveznost predložitve negativnega testa ali dokazilo o prebolelosti oz. končanem cepljenju.

Hkrati bosta za območja z večjim tveganjem okužbe namesto treh kategorij le dve: Visokorizična (Hochrisikogebiete) in območja z razširjeno virusno varianto (Virusvariantengebiet).

Kaj je potrebno upoštevati pri vstopu v Nemčijo iz tujine?

Vsi, ki vstopajo v Nemčijo in so stari vsaj 12 let, morajo biti od 1. avgusta 2021 obvezno testirani na okužbo z virusom COVID-19 (PCR ali hitri test). Slednje ne velja za osebe, ki so virus prebolele oziroma so zaključile postopek cepljenja, če imajo ustrezna dokazila. Negativni rezultat testa ne sme biti starejši od 72 ur za test PCR in 48 ur za hitri antigenski test.

Za visokorizična območja in območja z razširjeno virusno varianto veljajo strožji predpisi. Za potnike, ki so v zadnjih desetih dneh pred vstopom v Nemčijo bivali na t.i. visokorizičnem območju:

Pred vstopom v Nemčijo mora vsak opraviti predhodno elektronsko prijavo.

Hkrati je ob vstopu potreben negativen rezultat testa (PCR največ 72 ur ali hitri antigenski test največ 48 ur), razen če je oseba virus prebolela oziroma je zaključila postopek cepljenja. Otrokom, mlajšim od 12 let, testiranja ni treba opraviti.

Vsak se mora po vstopu v državo takoj na lastne stroške napotiti v karanteno za obdobje najmanj desetih dni. Osebe, ki so virus prebolele ali so zaključile cepljenje, morajo pristojnemu organu predložiti ustrezno dokazilo. V tem primeru karantena ni potrebna.

Za vse druge se lahko karantena predčasno konča najhitreje po petem dnevu z negativnim testom.

Otroci, mlajši od 12 let, so izvzeti iz zahteve po testiranju, vendar ne iz zahteve po karanteni. Otroci, mlajši od dvanajst let, lahko karanteno končajo pet dni po vstopu - tudi brez testiranja.

Vsakdo, ki ima simptome okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 v prvih desetih dneh po vstopu, mora to prijaviti pristojnemu organu. To pomaga pri odkrivanju novih različic virusov.

Za osebe, ki vstopajo v Nemčijo in so bile v zadnjih desetih dneh pred vstopom v Nemčijo na t.i. območju z razširjeno virusno varianto:

Pred vstopom v Nemčijo mora vsak opraviti predhodno elektronsko prijavo.

Hkrati je ob vstopu potreben negativen rezultat testa (PCR največ 72 ur ali hitri antigenski test največ 24 ur), cepljenje ali dokazilo o prebolelosti ne zadostujeta. Testiranje ob vstopu ni obvezno za otroke, mlajše od 12 let.

Vsi - tudi tisti, ki so virus preboleli ali so bili cepljeni - morajo na lastne stroške upoštevati strogo 14-dnevno karanteno; zaradi posebne nevarnosti različic virusa tu ni možnosti "brezplačnega testiranja".

Izjema: Kdor ima popolno zaščito s cepljenjem, lahko karanteno prekine s posredovanjem potrdila o cepljenju, če je RKI ugotovil (in na svoji spletni strani objavil), da je to cepivo dovolj učinkovito proti različici virusa, zaradi katere je bilo območje razvrščeno kot območje z različico virusa.

Dodatna izjema: Če se t.i. območje z razširjeno virusno varianto v obdobju karantene v Nemčiji razvrsti v nižjo kategorijo (tj. razvrsti se kot visokorizično območje ali območje z enostavnim tveganjem), se za prenehanje karantene uporabljajo predpisi za visokorizična območja ali območja z enostavnim tveganjem.