Generalni konzulat RS Muenchen /Novice /
10.08.2021  

S 16. 8. 2021 Slovenija uvaja elektronski obrazec za potrebe sledenja stikov potnikov v letalskem in ladijskem prometu

Na ravni Evropske unije je bila razvita spletna aplikacija z elektronskim obrazcem za sledenje potnikov (digital Passenger Locator Form - dPLF), ki je na voljo tudi v slovenskem jeziku. Obrazec za sledenje potnikov se uporablja za lažje in hitrejše sledenje v primeru, da so potniki med potovanjem izpostavljeni okuženi ali bolni osebi z nalezljivo boleznijo covid-19. Glavni namen obrazca je pomoč epidemiološki službi Nacionalnega inštituta za javno zdravje pri iskanju in hitri vzpostavitvi kontakta z bolnim ali okuženim potnikom in njegovimi kontakti, da se prepreči nadaljnje širjenje bolezni ter izmenjava podatkov preko EU sistema za zgodnje zaznavanje in odkrivanje nalezljivih bolezni (EWRS).

Elektronski obrazec za potrebe sledenja stikov potnikov v letalskem in ladijskem prometu s 16. 8. 2021 uvaja tudi Slovenija.

Vsi potniki, ki bodo vstopali v Slovenijo z letalom ali ladjo, bodo morali pred vstopom v državo izpolniti elektronski obrazec za sledenje potnikov (dPLF obrazec). Vsak posameznik bo moral izpolniti ločen dPLF, tudi če potuje z družino ali kot del skupine. Tranzitnim potnikom, ki ostanejo v tranzitnem območju letališča, ne bo potrebno izpolniti dPLF (razen v primeru, če bo

potnik iz kateregakoli razloga zapustil letališče).

Spletna stran Evropske unije predstavlja enotno vstopno točko za zbiranje dPLF obrazcev (https://app.euplf.eu), dodatne informacije v slovenskem jeziku pa so dostopne na spletni strani: https://www.euplf.eu/sl/eu-dplf-2/index.html.