Generalni konzulat RS Muenchen /Gospodarstvo in turizem /

Gospodarstvo in turizem

Slovenija je 1. maja 2004 postala članica Evropske unije, leta 2007 pa je prevzela evro, kar je še povečalo njeno mednarodno konkurenčnost. Danes je Slovenija uspešna država z dobro logistično lego, ki je zanimiva za mednarodne investitorje.

Zanjo je značilna velika odvisnost od trga EU, na kar kaže tudi odstotek zunanjetrgovinske menjave z Evropsko unijo, ki znaša okoli 70 odstotkov celotne slovenske menjave. Najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije je Nemčija, na katero odpade slaba petina celotne blagovne menjave, državi pa jo še povečujeta.

Slovenija ima v trgovinski menjavi tako z deželo Baden-Württemberg kot tudi z Bavarsko tradicionalno občuten presežek. Slovenski izvoz v Baden-Württemberg v večini sestavljajo sestavni deli za avtomobilsko (445 mio. EUR), elektro (314 mio. EUR) in strojno (197 mio. EUR) industrijo, glavnina slovenskega izvoza na Bavarsko predstavljajo polizdelki in sestavni deli, zlasti za elektro (241 mio. EUR), strojno (166 mio. EUR) in avtomobilsko (165 mio. EUR) panogo.

Za ZR Nemčijo, zaradi bližine pa še posebej za Bavarsko in Baden-Württemberg, je Slovenija izjemno zanimiva tudi kot turistična destinacija. V Münchnu ima zato svoje predstavništvo tudi Slovenska turistična organizacija (www.slovenia.info).

Matthäus Matej Leskovar, strokovni sodelavec za ekonomsko področje
E: matej.leskovar(at)gov.si