Generalni konzulat RS Muenchen /Konzularno poslovanje /Izdaja potnega lista /

Izdaja potnega lista

Republika Slovenija je z 29.06.2009 pričela z izdajanjem biometričnih potnih listov druge generacije. Nov slovenski potni list tako vsebuje elektronski čip, na katerem so shranjeni biometrični podatki (med drugim tudi dva prstna odtisa) imetnika potnega lista.

Zaradi tega se je spremenil način sprejema vloge za nov potni list. Vsi slovenski državljani, ki živijo v ZR Nemčiji in želijo podati vlogo za nov potni list, lahko to storijo na Generalnem konzulatu RS v Münchnu, na Veleposlaništvu RS v Berlinu, ob točno določenih konzularnih dnevih pa tudi v Stuttgartu. Vlogo za potni list je mogoče podati tudi na upravnih enotah v Sloveniji. Vlogo za nov potni list RS je potrebno oddati osebno. Pri mladoletnih osebah je po dopolnjenem osmem letu potreben zajem podpisa, po dopolnjenem 12. letu pa tudi zajem prstnih odtisov. Prosilec mora s seboj prinesti svoj sedanji potni list, potrdilo o prijavi naslova v Nemčiji in eno biometrično fotografijo (velikost 35x45 mm, v črnobeli ali barvni tehniki, prosilec mora biti fotografiran od spredaj; navodilo za izdelavo pravilne fotografije).

Ob vlogi za potni list je potrebno poravnati tudi takso (v gotovini). Taksa za nov potni list z desetletno veljavnostjo znaša 115,00 EUR. Otroci od 4. do. 18. leta starosti prejmejo potni list s petletno veljavnostjo (taksa znaša 76,00 EUR), otroci do 3. leta starosti pa potni list s triletno veljavnostjo (taksa znaša 57,00 EUR).

Postopek izdelave novega potnega lista traja dva do tri tedne. Prosilec mora nov potni list dvigniti osebno na Generalnem konzulatu v Münchnu ali na konzularnem dnevu v Stuttgartu.

POZOR! Za oddajo vloge za potni list v času konzularnih dni v Stuttgartu je potrebno predhodno rezervirati termin na telefonski številki 089 543 94 81.