Generalni konzulat RS Muenchen /Izredni dogodki /COVID-19 /

Razmere v Nemčiji

V Nemčiji so potrjeni primeri okužbe z novim Koronavirusom (SARS-CoV-2) v vseh zveznih deželah, tudi na konzularnem območju tukajšnjega generalnega konzulata, na Bavarskem in v Baden-Württembergu. Nemčija pričakuje nadaljnje primere okužb. Tveganje za zdravje prebivalstva v Nemčiji je aktualno ocenjeno kot "zmerno". Ta ocena se lahko na podlagi novih informacij kratkoročno spremeni.

Število potrjenih primerov okužb je na voljo na spletni povezavi www.rki.de/covid-19-fallzahlen

Za potnike v zračnem prometu, ki v Nemčijo pripotujejo iz visoko ogroženih območij virusa COVID 19 (www.rki.de/covid-19 ) je uvedeno obvezno izpolnjevanje informacijskih obrazcev, ki bi v primeru okužbe omogočili vzpostavitev kontakta. Podobno je mogoče pričakovati tudi v avtobusnem in železniškem prometu.

Bavarska je poostrila ukrepe proti širjenju koronavirusa. Od ponedeljka, 16. marca 2020, v šolah ne bo pouka, zaprti bodo tudi vrtci. Pravica do obiskov v bolnišnicah, domovih za upokojence in ustanovah za invalide je močno omejena. Prireditve z več kot 1000 udeleženci so prepovedane, dogodki z več kot 100 gosti se odsvetujejo. Do 20. aprila 2020 zapirajo svoja vrata muzeji, arhivi in knjižnice, kot tudi deželna gledališča, koncertne dvorane in opere. Do 20. aprila 2020 ni predavanj in izpitov na univerzah in visokih šolah.

Tudi Baden-Württemberg bo od torka, 17. marca 2020, do konca velikonočnih praznikov zaprl vse šole in vrtce, prav tako do takrat ni predavanj in izpitov na univerzah in visokih šolah. Hkrati so javni dogodki v zaprtih prostorih z več kot 100 udeleženci prepovedani.

Aktualna priporočila v smislu preventive napotujejo na higienske zaščitne ukrepe: https://service.bzga.de/pdf.php?id=1868e4076f315de48c28ddf7ee20c399  V izpostavljenih primerih, t. j. če se sum okužbe pojavi v neposrednem lokalnem okolju, je potrebno upoštevati navodila lokalnih zdravstvenih ustanov in lokalnih oblasti.

Koristne povezave:

https://www.lgl.bayern.de/

https://www.gesundheitsamt-bw.de/lga/DE/Startseite/OEGD_BW/Gesundheitsaemter/Seiten/default.aspx